Καμίλο Χοσέ Θέλα : "Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε
Πρωτότυπος τίτλος: La familia de Pascual Duarte
Συγγραφέας: Καμίλο Χοσέ Θέλα (Camilo Jose Cela)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2010
Έτος πρώτης έκδοσης: 1942 (Ισπανικά)
Αριθμός σελίδων: 128
ISBN: 978-960-03-3374-9


Ο Πασκουάλ Ντουάρτε είναι ένας αντιήρωας, κυνικός μα όχι τελείως αποστασιοποιημένος όπως ο Ξένος τού Καμή. Είναι ικανός να αγαπήσει και να αγαπηθεί όμως καταραμένος, δέσμιος τής μοίρας και με χαλαρή αντίληψη για το κακό βαδίζει με σταθερά βήματα έναν αργό κατήφορο προς την Κόλαση.

Ο Πασκουάλ μεγαλώνει άσκημα σε μια σκληρή και ανισόρροπη οικογένεια κι αυτή είναι η ρίζα τού κακού. Γίνεται ένας τραχύς χωριάτης που παλεύει με μια κακιά μοίρα, ταυτίζεται με αυτήν και πάντα χάνει.

Το έργο είναι μικρό σε έκταση κι η γλώσσα αποτελεσματική και απέριττη. Διαβάζουμε την ιστορία τού Πασκουάλ όπως μάς την διηγείται ο ίδιος. Μια ιστορία που με έπεισε για αληθινή μέσ' στην σκληρότητά της και με έκανε να συμπονέσω τον Πασκουάλ που μέσα στην δικαιολογία που μπόρεσα να τού βρω, έφταιγε πολύ.

Εξαίρετο βιβλίο που δικαιώνει τον νομπελίστα Καμίλο Χοσέ Θέλα σαν έναν καλό συγγραφέα.
 
Last edited by a moderator:
Το διάβασα κι εγώ το βιβλίο και μπορώ να πω ότι με κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Γενικά προτιμώ τους αντιήρωες και τους άτυχους πρωταγωνιστές. Ο λόγος ανεπιτήδευτος, ευκολοδιάβαστος, χωρίς να είναι πρόχειρος. Με συγκίνησαν οι αναφορές στον Θεό του Πασκουάλ, ο οποίος έλαμπε δια της απουσίας του.
 
Το έχω και εγώ από αυτήν την σειρά και νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα της σειράς. Σύντομο, λιτό στις περιγραφές, όμως πολύ δυνατό. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα.
 
Top